ΝΤΕΡΕΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗ




ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ WEB TV 
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ    ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ
ΝΤΕΡΕΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΗΛ.6973849331- 6974812682

Από το κέντρο του Ταυρωνίτη, καθώς έρχεστε από Μάλεμε, στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί νότια προς Βουκολιές. Μετά από 2 χλμ περίπου ο δρόμος διακλαδίζει πάλι αριστερά και οδηγεί σε μια ομάδα μικρών αλλά πανέμορφων χωριών του Δήμου Πλατανιά. Είναι το Συρίλι, το Ζουνάκι και η Λίμνη- χωριά γραφικότατα, πνιγμένα στο πράσινο, με εκπληκτικές διαδρομές για φυσιολάτρες, ιδανικά σημεία για χαλάρωση και ηρεμία.


Ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στην καρδιά της ενδοχώρας , μέσα από μια εκπληκτική καταπράσινη διαδρομή θαμμένη στα περιβόλια, τα ελαιόδεντρα, τις καρυδιές, τα πλατάνια και φτάνετε στο χωριό Ντερές. Είναι κυριολεκτικά μια όαση της ενδοχώρας του Δήμου η οποία, λόγω της φυσιολατρικής της ομορφιάς, και της ειδυλλιακής της θέσης προσελκύει πολλούς επισκέπτες ιδιαίτερα την Πρωτομαγιά , τη γιορτή της Φύσης.

Περίπου 2 χλμ πριν την είσοδο του χωριού υπάρχει διακλάδωση που οδηγεί στον ιδιωτικό ιππικό όμιλο της περιοχής όπου , εκτός από ιππασία, ο επισκέπτης μπορεί ν’ απολαύσει νοστιμότατα φαγητά και να χαλαρώσει στη μαγεία της Κρητικής ενδοχώρας.

Εντυπωσιακότατο θέαμα και άξιο επίσκεψης σημείο είναι ο ναός της Αγίας Κυριακής ο οποίος είναι γαντζωμένος κυριολεκτικά στο βράχο ,μέσα στα κυπαρίσσια στην αριστερή πλευρά της εισόδου του χωριού.

Ο δρόμος που διασχίζει το χωριό οδηγεί στην έξοδό του στα ορεινά χωριά του Δήμου (Νέα Ρούματα, Πρασέ, Σέμπρωνα) ή προς Σκινέ, Χλιαρό , Λαγγό από την αντίθετη κατεύθυνση. 
Ο Ντερές είναι ένας κατάφυτος ημιορεινός οικισμός του Πλατανιά με πολλά νερά. Απέχει 30 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων και βρίσκεται πολύ κοντά κοντά στο χωριό Λίμνη.
Το Μετόχι που θα δείτε στον Ντερέ, είναι ένα εντυπωσιακό φρούριο και συγκρότημα κτιρίων της ενετικής περιόδου που ακόμα διασώζεται. Έχει μεγάλη εσωτερική αυλή και κτίσματα περιμετρικά, ήταν ο τόπος διαμονής του Ενετού άρχοντα και αργότερα, του Τούρκου αγά της περιοχής.

Αν πάτε στον Ντερέ θα πρέπει να ζήσετε την εμπειρία των πανηγυριών, που διοργανώνονται εκεί τέσσερις φορές τον χρόνο από τις αρχές Ιούλιου έως και τις αρχές του Σεπτέμβρη. Θα δείτε έτσι από κοντά τι σημαίνει κρητική φιλοξενία και θα γευτείτε τα τοπικά κεράσματα, δηλαδή το θυμαρίσιο μας μέλι  τού Γαροφαλακη Ευτύχη ,
 γραβιέρα, κρασί, ξεροτήγανα και φυσικά μπόλικη τσικουδιά. Οι κάτοικοι στον Ντερέ καλλιεργούν ελιές, κάστανα, παράγουν μέλι και κάρβουνο με τον παραδοσιακό τρόπο. Στην περιοχή λειτουργεί και ιππικός όμιλος για εκμάθηση ιππασίας και περιπάτους με άλογο, καθώς και ταβέρνα με παραδοσιακά φαγητά. 












Το όνομα Ντερές το έδωσαν στο χωριό οι Τούρκοι: Dere στα Τούρκικα, σημαίνει «ρεύμα νερού» και αποδίδεται στο γεγονός ότι το χωριό βρίσκεται στις όχθες παραπόταμου του Ταυρωνίτη.